Bitti 3: GIMP-harjoituskirja

Jokainen meistä ottaa valokuvia. Omia valokuvia voi parannella kuvankäsittelyohjelmalla. Tällöin tulee mietittyä seuraavia kysymyksiä: Kuinka korjaan valokuvien värivirheitä? Kuinka teen valokuvista teräviä kuvia? Kuinka poistan kuvasta ylimääräisiä kohteita? Kuinka muutan kuvan tummuusastetta? Näihin ja moniin muihin kuvankäsittelyn peruskysymyksiin tämä kirja vastaa.

GIMP on avoimen lähdekoodin kuvankäsittelyohjelma, jonka jokainen voi ladata ja asentaa veloituksetta itsellensä. Bitti 3 on harjoituskirja, joka esittelee kuvankäsittelyä GIMP-ohjelmalla. Kirja sopii itseopiskelun lisäksi esimerkiksi kuvankäsittelykurssin oppikirjaksi 2. asteen oppilaitoksiin, joissa lähdetään kuvankäsittelyn alkeista. Kirja jakaantuu kappaleisiin, joista jokainen vastaa 75–90 minuutin oppituntia. Perusasia on esitetty ensimmäisessä 14 kappaleessa, minkä jälkeen asiaa sovelletaan ja syvennetään. Harjoituksia on kirjassa reilusti yli sen, mitä yhden kurssin aikana ehtii tekemään. Toivottavasti kirjasta muodostuu myös elinikäisen harrastustoiminnan lähdemateriaali, jolloin kirjan harjoituksiin on helppo palata aina uudestaan ja uudestaan.

Kappaleet olisi hyvä käydä läpi numerojärjestyksessä, sillä uusi asia rakentuu aina vanhan päälle. Kirjan alkupuolisko käsittelee valintatyökaluja ja tasojen muokkausta. Loppupuolisko taas käsittelee erilaisia sivellintyökaluja. Jokaisessa kappaleessa on harjoituksia, jotka sisältävät tarvittavat valokuvat ladattavaksi. Näiden valokuvien ansiosta harjoitusten tekeminen on helppoa ja nopeaa. Lisäksi tehtävät on ohjeistettu askel askeleelta, joten kuvankäsittelyn prosessi tulee harjoitusten myötä tutuksi. Koska harjoituksia on monenlaisia, löytää helposti tarttumapintaa omien kuvien monipuoliselle käsittelylle. Kirjan viimeinen kappale sisältää soveltavat harjoitukset, joilla pääsee testaamaan oppimaansa.

Toivottavasti kirja innostaa myös valokuvaamaan ja muokkaamaan omia valokuviaan!

Kirjailijat