Tekoälyn käyttö saa lähes päivittäin uusia muotoja ja siitä on tulossa osa arkeamme mitä moninaisemmin tavoin. Samalla kun tekoälyä sovelletaan muilla elämän osa-alueilla, on se vääjäämättä hiipinyt myös osaksi oppimista, opettamista ja koulumaailmaa. Esittelemmekin siis ilolla e-Opin kirjoihin pian julkaistavan OpiqGPT:n, alustan oman chattibotin, joka ammentaa tietonsa valikoiduista luotettavista lähteistä.
OpiqGPTn kanssa voi keskustella turvallisesti ilman kirjautumista ulkoisiin palveluihin. Tiedonlähteenään se käyttää ensisijaisesti Opiq-kirjaston oppikirjoja ja muutamia luotettavia ulkoisia lähteitä, eikä se näin ollen lähde helposti tuottamaan virheellistä tietoa.
OpiqGPT tulee testattavaksi vielä kevään aikana kaikille, joilla on jokin voimassa oleva e-Opin lisenssi ja se toimii myös tutustujan 2 kk:n lisenssillä. Keräämme palautetta sen toimivuudesta ja soveltuvuudesta testijakson jälkeen.
Mitä tekoälystä tulee tietää?
Tekoälyllä (lyhenne AI, englanniksi Artificial Intelligence) tarkoitetaan konepohjaisia järjestelmiä, jotka pystyvät ihmisen määrittelemien tavoitteiden perusteella tekemään ennusteita, suosituksia tai päätöksiä, jotka vaikuttavat todellisiin tai virtuaalisiin ympäristöihin.
Tekoälysovelluksia on netti pullollaan. Niiden ongelma on kuitenkin se, että ne hallusinoivat helposti eli toimivat vireellisesti tuottaen myös virheellistä tietoa.
OpiqGPT:n tarkoituksena on rajata botin lähteiden käyttö pääasiallisesti Opiqin omaan materiaaliin, eli tässä tapauksessa sen sisältämiin digikirjoihin. Sen sallitaan kuitenkin käyttävän lisäksi muutamia ulkoisia, turvallisia lähteitä.
On erittäin tärkeää korostaa oppijoille sitä, ettei tekoälyn tuottamaan tietoon pidä suoraan luottaa. Esimerkiksi OpiqGPT on alkuvaiheessa vasta pilotti, ja sen vastausten laatu alkaa vasta kehittymään. OpiqGPT onkin aluksi vain sitä varten, että opitaan käyttämään tekoälyä ja arvioimaan vastausten laatua. Toki se jo avustaa monenlaisen tiedon löytämisessä ja mm. eriyttämisessä.
Lue lisää e-Opin avoimesta Digiä ja tekoälyä luokkaan -oppaasta!
Livetuokio 3.4.2024 OpiqGPT:stä
Millainen on alustan oma chatGPT-työkalu ja mitä siitä tulee tietää? Kuinka tekoälyä voi hyödyntää lukiossa?
Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssamme Google Meetiin keskiviikkona 3.4. klo 16.00.
Paikalla livetuokiossa oppikirjailija ja e-Opin kehitysjohtaja Simo Veistola sekä Helsingin yliopiston lehtori Johannes Pernaa.
Tuokio sopii erityisesti lukion opettajille, mutta myös kaikille tekoälystä kiinnostuneille, ja jatkoa on edelleen luvassa!
Ilmoittautuja saa osallistumislinkin ilmoittautumisen yhteydessä sekä muistutusviestin sähköpostiinsa vielä samana päivänä.