Tälle sivulle on koottu keskeisimmät toiminnot kurssin aloittamisesta ja kirjan käytöstä sekä opettajan että oppilaan näkökulmasta. Kuvien numeropainikkeita klikkaamalla löydät lisätietoja tai uuden näkymän. Oppilaan ohjeistus on tämän sivun lopussa.
Laajemmat ohjeet löytyvät Opiq-alustan yhteydestä. Huomaa myös instructions in English.
Opiq toimii selaimessa, mutta mobiililaitteella Opiq-alustaa voi käyttää myös kätevän Opiq Suomi -sovelluksen avulla. Sovelluksen voi ladata Android ja Apple -versioina.
Opettajan rekisteröityminen ja kirjautuminen alustalle
Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia tai opettajan lisenssiä Opiq-alustalle, pyydä ne tästä. Voit pyytää tunnukset myös halutessasi tutustua kaikille avoinna olevien näytelukujen ohella kokonaisiin digikirjoihimme. Tutustujan tunnukset ovat voimassa 2 kk:n ajan, eikä tunnusten pyytäminen sisällä ostovelvoitetta.
Kutsun saatuasi luo Opiq-tili kutsun ohjeen mukaan asettamalla salasana ja kirjaudu alustalle osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login käyttäen Opiq-painiketta.
Voit yhdistää Opiq-tilisi esim. MPASS tai Google-tiliisi klikkaamalla Opiqissa nimesi vieressä olevaa alasvetovalikkoa (oikea yläkulma)→ minun asetukseni → kirjautumistavat. Näin pääset jatkossa kirjautumaan myös niiden kautta.
Mikäli olet rekisteröitynyt itsenäisesti MPASS:lla, pyydä meiltä opettajan lisenssin aktivointia.
Kurssin luominen
1) Avaa kirjasto. 2) Valitse haluamasi kirja. 3) Klikkaa ”Tee kurssiksi”. 4) Nimeä se haluamallasi tavalla. Suositeltavaa on käyttää opetusryhmän tunnuksen ohella lukuvuotta. 5) Lopuksi viimeistele kurssin luominen Muuta oppimateriaali kurssiksi -painikkeella. Luomasi kurssit ilmestyvät etusivulle, johon pääset Tehtävät ja kurssit -painikkeella.
HUOM! Klikkaa tämän ohjesivuston kuvien numero- ja tähti-ikoneita saadaksesi lisää näkymiä. Pääset takaisin edelliseen näkymään nuolipainikkeella.
Kurssin asetukset
Mene Opiqin etusivulle Tehtävät ja kurssit -painikkeella. Avaa luomasi kurssi klikkaamalla sen kantta ja jatka Asetukset-välilehdelle.
1) Aktivoi kirjan mukaan nimetty lisenssi Lisenssin lisääminen -painikkeella.
2) Voit halutessasi lisätä kurssiin myös muita koulullesi tilattuja kirjoja Lisää oppimateriaali -painikkeella. Huomaa tällöin aktivoida molemmat lisenssit: Aktivoi toisen kirjan lisenssi muuta lisenssiä -painikkeella sen jälkeen, kun kaikki oppilaat ovat jo liittyneet kurssille. Saksan kielioppilisenssiä ei tarvitse aktivoida jo aiempana vuonna sitä käyttäneiden kursseilla, koska tämä viisivuotinen lisenssi on jo aiemmin aktivoitu käyttäjille.
3) Opettajia voit lisätä Muokkaa opettajia -painikkeella. Jos lisäät esimerkiksi sijaisen itse, pyydä opettajan lisenssin aktivointi meiltä.
HUOM! Klikkaa tämän ohjesivuston kuvien numero- ja tähti-ikoneita saadaksesi lisää näkymiä. Pääset takaisin edelliseen näkymään nuolipainikkeella.
Miten oppilaat kurssille?
Voit käyttää liittymiskoodia (suositeltu tapa) tai vaihtoehtoisesti lisätä oppilaat manuaalisesti yksitellen. Alla käsitellään eri vaihtoehdot.
4) Aktivoi kurssille liittymiskoodi
Voit helposti aktivoida liittymiskoodin, jolla oppilas liittyy kurssille ensin rekisteröidyttyään alustalle. Alla on ohjeistettu eri rekisteröitymistavat. Liittymiskoodia kannattaa käyttää etenkin silloin, kun koululla on käytössä MPASS-tunnistautuminen, oppilaat ovat käyttäneet Opiq-alustaa jo aiemmilla kursseillaan tai kun oppilaita on paljon.
Oppilaan rekisteröityminen ja kurssille liittyminen
Alla oppilaille näytettävät / lähetettävät ohjeet. Jos oppilaalla on jo tili Opiqissa, siirtykää suoraan kohtaan kaksi.
Huomaa, että rekisteröityessään Opiqiin oppilas tarvitsee koulun koodin (ei koske MPASS-tunnistautumista), jotta tili ohjautuu oikean koulun alaisuuteen. Koulun koodin löydät Opiqista, kun klikkaat omaa nimeäsi oikeassa yläkulmassa -> koulun asetukset.
MPASS-tili
- Rekisteröityminen: Jos sinulla ei ole tunnusta Opiqiin, tee se ensin osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/NewUser
- Valitse kohta ”Haluan liittyä oppilaana tai opettajana” → “Jatka”.
- valitse ”Minulla ei ole Opiq-tiliä, haluan luoda tilin” ja lisää raksi kohtaan ”Hyväksyn palvelun käyttöehdot”.
- Etene kohtaan “Luo tili MPASSid:lla” ja jatka ohjeistuksen mukaan.
- Kurssille liittyminen:
- Klikkaa etusivullasi “Liity kurssille”-painiketta
- Liitä opettajalta saamasi kurssille liittymiskoodi__________ ja klikkaa vihreää “Liity kurssille”-painiketta. Kirja ilmestyy etusivullesi.
- Alustalle kirjaudutaan jatkossa aina osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login käyttäen MPASS-painiketta.
Opiq-tili sähköpostilla
- Rekisteröidy Opiqiin osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/NewUser
- Valitse kohta ”Haluan liittyä oppilaana tai opettajana” → “Jatka”.
- Valitse ”Minulla ei ole Opiq-tiliä, haluan luoda tilin” ja lisää raksi kohtaan ”Hyväksyn palvelun käyttöehdot”.
- Etene kohtaan Luo tili sähköpostiosoitteella ja täytä kysytyt tiedot. Koulusi liittymiskoodin saat opettajaltasi: ______________.
- Lisää myös raksi kohtaan ”En ole robotti”.
- Klikkaa lopuksi “Luo Opiqin tili ja liity kouluun”.
- Saat nyt sähköpostiisi kutsun Opiqiin.
- Klikkaa kutsussa olevaa linkkiä asettaaksesi salasanan. Sähköpostiosoitteesi on käyttäjätunnuksesi, salasanan saat määrittää itse. Lopuksi tallenna. Nyt olet Opiqin etusivulla ja voit liittyä kurssille.
- Kurssille liittyminen:
- Klikkaa etusivullasi “Liity kurssille”-painiketta
- Liitä opettajaltasi saamasi kurssille liittymiskoodi __________ ja klikkaa vihreää Liity kurssille-painiketta. Kirja ilmestyy etusivullesi. Alustalle kirjaudutaan jatkossa aina osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login käyttäen OPIQ-painiketta.
- Mikäli loit tilisi sähköpostilla ja haluat käyttää kirjautumiseen myöhemmin esim. MPASSia tai Googlea, yhdistä ne sähköpostilla luotuun tiliisi seuraavasti: Klikkaa alustalla oikean yläkulman painiketta, jossa lukee nimesi → Asetukset → Kirjautumistavat.
- Jos unohdat salasanasi, sen voi uudistaa ”Opiqin salasana on unohtunut” -toiminnolla: https://e-oppi.opiq.fi/Account/RecoverLostPassword.
Google-tili
- Rekisteröidy Opiqiin osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/NewUser
- Valitse kohta ”Haluan liittyä oppilaana tai opettajana” → “Jatka”.
- Valitse ”Minulla ei ole Opiq-tiliä, haluan luoda tilin” ja lisää raksi kohtaan ”hyväksyn palvelun käyttöehdot”.
- Etene kohtaan Luo tili Googlella ja täytä kysytyt tiedot. Koulusi liittymiskoodin saat opettajaltasi: _____________.
- Tarkista henkilötietosi ja klikkaa Luo Opiqin tili ja liitäntä -painiketta.
- Kurssille liittyminen:
- Klikkaa etusivullasi “Liity kurssille”-painiketta.
- Liitä opettajaltasi saamasi kurssille liittymiskoodi __________ ja klikkaa vihreää Liity kurssille-painiketta. Kirja ilmestyy etusivullesi. Alustalle kirjaudutaan aina osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login käyttäen Google-painiketta.
( 5) Koodin sijaan voit kutsua oppilaat kurssille itse
Vaihtoehtoisesti voit lisätä oppilaat manuaalisesti Lisää tai muuta oppilaita -painikkeella. Tämä on melko työläs tapa, mutta toimii mainiosti esimerkiksi kun kurssille liittyy yksittäisiä uusia oppilaita.
Jos oppilas ei ole aiemmin käyttänyt Opiqia, luo alusta kutsusi myötä aina Opiq-tilin, johon hän voi myöhemmin lisätä muita tunnistautumistapoja. Kutsu pyytää oppilasta asettamaan salasanan, ja sen asetettuaan alustalle rekisteröityminen ja kurssille liittyminen on hoidettu. Oppilas kirjautuu jatkossa alustalle osoitteessa https://e-oppi.opiq.fi/Account/Login käyttäen Opiq-painiketta. Kutsu menee vanhaksi viikossa, mutta sen voi lähettää udelleen kurssin asetuksissa: Lisää tai muuta oppilaita – Lähetä kutsu uudelleen.
Jos oppilaalla on jo tili Opiqissa, alusta antaa valittavaksesi oppilaan tiedot, kun alat kirjoittamaan hänen nimeään. Huomaa, että MPASS:lla luodussa tilissä on vain nimi ilman sähköpostiosoitetta.
Opiqissa jo olemassa olevan opetusryhmän voit lisätä ”Valitse olemassa olevista tai arkistoiduista listoista” painikkeella.)
Kurssin arkistointi ja arkistosta palauttaminen
Kaikki kurssit arkistoituvat automaattisesti alustan lukuvuoden vaihduttua vuosittain heinä-elokuun vaihteessa.
Opettaja voi myös itse arkistoida kurssin, jolloin se poistuu myös kurssin muiden opettajien sekä oppilaiden etusivulta. Kun kurssi on arkistoitu, sitä ei voi käyttää opetuksessa.
Opettaja voi myös vain piilottaa kurssin omalta etusivultaan. Tämä ei vaikuta muiden kurssin opettajien tai oppilaiden etusivun näkymään.
Arkistoimisen jälkeen kurssi löytyy Arkisto-näkymästä, johon pääsee etusivun Kurssit-moduulin Lisää valintoja-linkistä. Alasvetovalikosta tulee valita ensin lukuvuosi, jonka jälkeen edetään valitun kurssin asetuksiin ja klikataan Palauta kurssi -painiketta.
VINKKI: Jos haluat ”siivota” myös oppilaiden etusivua, arkistoi kurssi heti sen päätyttyä ja palauta tarvittaessa opetuskäyttöön.
Toimintoja digikirjassa
Kaikki kirjan sisäiset toiminnot näkyvät sekä opettajalle että oppilaalle.
Jos opettaja lisää kirjaan omaa aineistoa Lisää omaa materiaalia -toiminnolla, näkyy lisäys myös oppilaan kirjassa, mutta ei päinvastoin.
Tekstiin tehdyt värikorostukset ja kommentit ovat käyttäjätilikohtaisia, eli ne näkyvät vain käyttäjälle itselleen.
Kaikki muokkaustoiminnot ovat lisäksi kirjakohtaisia, eli ne näkyvät myös myöhemmin luoduilla kursseilla valmiina.
Tekoälyavusteinen Lisää aiheesta -toiminto näyttää sisältöjä samasta aiheesta eri oppikirjoissamme. Opiq+ -lisenssin haltijalla on linkkejä pitkin pääsy kaikkiin oppikirjoihin ja koko huikeaan monialaiseen maailmaan.
Digikirjassa voi navigoida selaimen takaisin-painikkeen ohella Opiqin omilla painikkeilla. Oikean yläkulman navigointipainikkeet näyttävät luettelon sekä luvusta että sen tehtävistä sekä pikapainikkeen esim. luvusta tehtäviin siirtymiseen ja päinvastoin. Nuolipainikkeilla pääset liikkumaan luvusta toiseen. Vasemman yläkulman vasemmalle osoittava nuoliväkänen vie aina hierarkiassa ylemmälle tasolle.
Opettajan materiaalit
Opettajan materiaalit sijaitsevat omana lukunaan kirjassa. Opettajan materiaali sisältää hieman teoksesta riippuen kirjan PDF-tiedostoina sekä vastaukset, mikäli haluat jakaa ne oppilaille. Kaikki edellä mainitut tiedostot löytyvät luvun perässä olevaa numeroa klikkaamalla. Osassa kirjoista on myös mukana kokeita.
Tehtävien mallivastaukset on sisäänrakennettu opettajan näkymään kunkin tehtävän yhteyteen.
Tehtävät
Kirjassa voi olla tehtäviä joko vain lukujen sisällä teorian yhteydessä (ABI- ja kielioppikirjat) tai sekä luvuissa että erillisessä opettajan tehtäväpinossa. Tehtäväpinon tehtävät näkyvät vain opettajalle, ja niitä voi antaa tehtäväksi oppilaan näkymään tai jakaa oppilaille. Pääset kunkin luvun tehtäviin luvun nimen perässä olevasta numerosta. Lukujen sisässä olevat tehtävät ovat myös oppilaan näkyvillä automaattisesti.
Anna tehtäviä tehtäväpinosta
Tehtävien osoittamisessa oppilaille tai oppilaalle suosittelemme ensisijaisesti käyttämään Anna tehtäviä -toimintoa Jaa oppilaille -toiminnon sijaan, koska silloin voit tarkastella, kommentoida ja/tai arvioida vastauksia sekä lähettää ne uudelleen tehtäväksi korjaamista varten. Myös itse luomasi tehtävät annetaan Anna tehtäviä -toiminnolla.
Anna tehtäviä-toiminnolla annetuista tehtävistä tulee ilmoitus oppilaan etusivulle ja tehtäviä voi kohdentaa oppilaskohtaisesti. Toiminnolla voi antaa myös lukuläksyn ”Lue luku ”xxx” ja tee sen sisältämät tehtävät.” Tällä viitataan tekstin lomassa oleviin automaattisesti korjautuviin tehtäviin.
Miten käytän Anna tehtäviä -toimintoa?
- Avaa haluamasi luvun tehtäväpino auki oppimateriaali-näkymässä klikkaamalla kaksiosaista numeroa luvun kohdalla, esim. 2/5. Jos avaat luvun tekstin, pääset tehtäväpinoon myös oikean yläkulman tehtäväpino-painikkeella, joka on luvun sisällys-painikkeen ja nuolinäppäinten välissä.
- Voit selata tehtäväpinon tehtäviä niiden nimeä klikkaamalla ja ruksia haluamasi annettavat tehtävät klikkaamalla tehtävän nimen edessä olevaan laatikkoa.
- Tämän jälkeen klikkaa oikeassa alakulmassa olevaa Anna tehtäviä -painiketta, jolloin alla olevan kuvan toiminto avautuu.
- Voit antaa tehtäväkokonaisuuden heti tehtäväksi tai tallentaa myöhemmin lähetettäväksi. Kaikki tehtäväkokonaisuudet tallentuvat loogisesti Tehtäväkokonaisuudet -näkymään.
Klikkaa kuvien numero- ja tähti-ikoneita!
(Jaa oppilaille -toiminnolla voit julkaista tehtäviä nopeasti oppilaan nähtäville. Oppilas löytää jaetut tehtävät sisällysluettelonäkymästä luvuittain niiden lukumäärää osoittavasta numeropainikkeesta. Oppilas voi tehdä, tallentaa ja lähettää tehtäviä yksi kerrallaan, mutta ei pääse muokkaamaan vastauksiaan sen jälkeen, kun on lähettänyt tehtävän opettajalle. Opettaja näkee pelkästään koonnin vastauksista sekä ryhmä- että oppilaskohtaisesti, mutta ei pääse tarkastelemaan yksittäisiä vastauksia. Oppilas näkee automaattisesti korjautuvien tehtävien oikeat vastaukset, kun on lähettänyt oman vastauksensa.)
Samoja tehtäviä voi sekä antaa tehtäväksi että jakaa oppilaille.
VINKKI: Muodosta vain tärkeimmistä ja arvioitavista tehtävistä tehtäväkokonaisuuksia Anna tehtäviä -toiminnolla. Tämä selkeyttää jatkuvaa arviointia, kun kaikkia tehtäviä ei tarvitse käydä läpi. Huomaa, että voit koostaa tehtäväkokonaisuuksia eri lukujen tehtävistä.
Tehtävät, joita et halua arvioida, mutta haluat koko ryhmäsi nähtäville, voit julkaista Jaa oppilaille -painikkeella.
Suoritukset
Oppilaan edistymistä voi seurata luvun sisäisten ja jaettujen tehtävien osalta Oppimateriaali-sivulla (sisällysluettelonäkymä) suodattamalla alasvetovalikkoon oppilaan nimen. Suoritukset-saraketta klikkaamalla pääset tarkempaan koontiin luvuittain.
Annettuja tehtäväkokonaisuuksia voi tarkastella Tehtäväkokonaisuudet näkymässä, jossa niin ikään voi suodattaa näkymää oppilas kerrallaan. Tehtäväkokonaisuuksia voi arvioida ja oppilaan vastauksia kommentoida.
HUOM! Klikkaa tämän ohjesivuston kuvien numero- ja tähti-ikoneita saadaksesi lisää näkymiä. Pääset takaisin edelliseen näkymään nuolipainikkeella.
Oppilaan näkymä
Laajemmat ohjeet löydät Opiq-alustan yhteydestä.
Oppilas näkee kaikki lukujen sisällä olevat tehtävät. Oppilas voi tehdä tehtäviä niin monta kertaa kuin haluaa. Oikeat vastaukset näkyvät kahden yrityskerran jälkeen. Saksan kurssikirjoissa tehtävät löytyvät Übungen-luvuista.
Opettajan jakamat tehtävät löytyvät sisällysluettelo- eli oppikirjanäkymästä (1) luvuittain numeroina ja numero toimii linkkinä tehtäviin. Jaettuja tehtäviä voi tehdä yksi kerrallaan ja palauttaa, mutta vastauksia ei voi sen jälkeen korjata. Palauttamisen jälkeen oppilas näkee oikeat vastaukset automaattisesti korjautuvien tehtävien osalta.
Opettajan tärkeäksi mieltämät annetut tehtävät löytyvät puolestaan Tehtäväkokonaisuudet-välilehdeltä (2), ja niistä muodostuu myös pikalinkit oppilaan etusivulle. Annetut tehtävät tulee tehdä tehtäväkokonaisuus kerrallaan, ja lopuksi lähettää opettajalle arvioitavaksi. Lähetetyn tehtäväkokonaisuuden voi pyytää takaisin uudelleen tehtäväksi. Myös opettaja voi antaa tehtävän uudelleen tehtäväksi.
Yhdistä tunnukset
- Mikäli haluat yhdistää tunnukset esim. MPASS:n, Facebookin tai Googlen tunnuksiin, voit tehdä sen myös jälkeenpäin klikkaamalla nimesi kohdalla olevaa alasvetovalikkoa: Klikkaa nimeäsi oikeassa yläkulmassa, valitse sieltä Asetukset → Kirjautumistavat ja lisää haluamasi tapa.
- Liittämällä tunnukset voit jatkossa kirjautua sisään klikkaamalla ko. palvelun logoa alustan sisäänkirjautumissivulla.
Lisenssin käyttäminen lukuvuoden tai koulun päätyttyä
60 kk:n lukiolisenssiä on mahdollista käyttää myös lukuvuoden ja jopa lukion päätyttyä. Kaikki edellisen lukuvuoden kurssit arkistoituvat heinä-elokuun vaihteessa, jonka jälkeen niihin pääsee etusivun Arkisto-painikkeen kautta.
Opiskelijan tulee ennen koulun loppumista vaihtaa käyttäjätunnuksensa koulun sähköpostista omaan henkilökohtaiseen sähköpostiin. Jos opiskelijalla on käytössä MPASS-tunnistautuminen, käyttäjätunnus lisätään noudattaen samaa ohjetta.
Käyttäjätunnuksen vaihtaminen/lisääminen tapahtuu klikkaamalla oikean yläkulman omaa nimeä → Asetukset → Muuta käyttäjätunnus. Oma henkilökohtainen sähköpostiosoite lisätään sille varattuun kenttään ja klikataan Lähetä vahvistus sähköpostiosoitteeseen -painiketta. Tämän jälkeen muutos viimeistellään sähköpostiin saapuneen linkin avulla.
Jos siis kurssia ei näy etusivulla, se löytyy arkistosta: Klikkaa etusivun Arkisto-painiketta. Teoksiin pääsee myös kirjaston kautta, mikäli lisenssi on voimassa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mistä näen koululle tilattujen/vapaana olevien lisenssien määrän?
V: Kun luot kurssin ja aktivoit sen lisenssiä, näet opettajana vapaana olevien lisenssien määrän kyseisen kurssikirjan osalta. Koulun virkailijan roolissa pääsee näkemään kaikki koululle tilatut lisenssit sekä hallinnoimaan mm. käyttäjätilejä sekä lisäämään ja poistamaan lisenssejä. Koulun virkailijan rooli voidaan myöntää kenelle tahansa koulun henkilökunnasta. Sen saa täyttämällä lomakkeen tai lähettämällä meille sähköpostia.
Oppilas on lisätty kurssille, mutta kirjan luvut eivät avaudu / oppilaan nimen perään kuvautuu punainen kolmio.
V: Tarkista kurssin asetuksista, että lisenssi on aktivoitu. Jos tätä ei ole tehty, lukee Oppilaille lisättävät lisenssit -laatikossa punaisella Lisenssin lisääminen ei ole aktivoitu. Jos laatikossa puolestaan lukee Muuta lisenssiä tai Keskeytä lisenssin lisääminen, on aktivointi jo tehty, eikä vika ole silloin aktivoimisessa.
Lisenssit ovat myös voineet loppua, koska koulullenne ei ole tilattu lisenssejä tarpeeksi. Joskus lisenssit loppuvat siksi, että oppilailla on tarpeettomasti useita tilejä, joihin lisenssi on aktivoitunut. Jos epäilet tätä mahdollisuutta, ole meihin yhteydessä tai pyydä koulun virkailijan roolin Opiqissa omaavaa henkilöä koulultasi tekemään tämä. Huom! Vaikka poistaisit ns. väärän tilin kurssiltasi, se ei poista tiliin jo aktivoitunutta lisenssiä.
Oppilaalle lähetetty kutsu on mennyt vanhaksi, kuinka toimin?
V: Jos kutsut uuden käyttäjän kurssillesi lisäämällä hänet oppilaslistaan, lähettää Opiq automaattisesti kutsun käyttäjän sähköpostiin. Kutsu on voimassa 7 vrk. Voit lähettää kutsun uudelleen klikkaamalla kurssin asetukset-näkymässä Lisää tai muuta oppilaita -painiketta ja ruksia oppilaan edessä olevan valintalaatikon → Lähetä kutsu uudelleen. Oppilas voi uusia kutsun myös itse samalla toiminnolla, jolla salasana palautetaan: https://e-oppi.opiq.fi/Account/RecoverLostPassword.
Mistä näen, mikä on oppilaan käyttäjätunnus?
V: Avaa kurssin asetukset ja klikkaa Lisää tai muuta oppilaita -painiketta. Näet nyt listan oppilaista. Jos oppilaan käyttäjätunnuksessa ei ole sähköpostiosoitetta, on hänellä käytössään MPASS-tili. Mikäli käyttäjätunnuksessa on sähköpostiosoite, on oppilaalla Opiq tai Google -tili. Näiden kahden eroa et opettajana näe, mutta koulun virkailija pääsee näkemään tämän hakemalla oppilaan Käyttäjät-toiminnolla. Koulun virkailija pääsee näkemään myös käyttäjätilin liitännät toisiin kirjautumismenetelmiin.
Miten näen edellisvuosien kurssit?
V: Klikkaa etusivulla Lisää toimintoja -painiketta. Avautuvasta näkymästä löytyy Arkisto-sivusto, jonne kaikki pidetyt kurssit arkistoituvat heinä-elokuun vaihteessa. Oppilaalla Arkisto-painike löytyy suoraan etusivulta.
Miten voin yhdistää MPASS/Google/Facebook -tilini sähköpostitse luotuun tiliin?
V: Klikkaa omaa nimeäsi (oikea yläkulma) – Minun asetukseni – kirjautumistavat. Valitse kirjautumistapa ja etene ohjeen mukaan.
Minulla on sijainen, kuinka toimin?
V: Voit lisätä sijaisen kurssillesi itse kurssin asetukset-sivulla Muokkaa opettajia -painikkeen kautta. Tällöin uudelle käyttäjälle lähtee automaattisesti kutsu alustalle. Opettajan lisenssi sijaiselle tulee kuitenkin pyytää aina meiltä.
Oppilaan kirja on “kadonnut”
V: Todennäköisin syy tähän on se, että oppilaalla on useita käyttäjätilejä. Pääset tarkistamaan asian kurssin asetukset-sivulta, kun klikkaat Lisää tai muuta oppilaita -painiketta. Pyydä oppilasta kirjautumaan tilillä, joka näkyy kurssilla. Huomaa, että MPASS-tileissä ei ole lainkaan sähköpostiosoitetta.
Tehtäväkokonaisuus ei näy oppilaalla, vaikka se on annettu koko ryhmälle?
V: Oppilas on ilmeisimmin liittynyt kurssille tehtävän antamisajankohtaa myöhemmin. Tehtäväkokonaisuuden voi lisätä hänelle avaamalla tehtäväkokonaisuuden sen nimestä ja klikkaamalla Lisää oppilaita -painiketta.
Miten luon ja annan oman tehtävän?
V: Avaa valitsemasi luvun tehtäväpino luvun perässä olevasta kaksiosaisesta numerosta. Sinulle avautuu näkymä, jossa on painike “Luo tehtävä”. Kirjoita tehtävällesi otsikko, kuvaus sekä lisää halutessasi vastauslaatikko palautuksille. Huomaa, että oppilas voi lisätä liitteen kaikkiin palautuksiinsa. Tehtävä tulee antaa oppilaille Anna tehtäviä -toiminnolla tai tallentaa myöhempää käyttöä varten. Tallennetut, vielä lähettämättömät tehtäväkokonaisuudet sekä kaikki palautukset löydät Tehtäväkokonaisuudet-näkymästä. Lisätietoja Opiq-ohjeesta.
Mistä näen oppilaskohtaiset suoritukset?
V: Oppilaskohtaisen näkymän voit suodattaa kahdessa paikassa kirjaa. Ensimmäinen valikko avautuu Oppimateriaali-näkymässä, jossa voit valita oppilaan nimen koko ryhmän näkymän (kaikki) tilalle. Näin pääset näkemään ko. oppilaan edistymistä koko kirjassa luvun sisäisten ja jaettujen tehtävien osalta. Voit klikata Suoritukset -sarakkeesta tietyn luvun väripalkkia, jotta pääset tarkastelemaan luvun tehtävien tuloksia myös oppilaskohtaisesti.
Toinen oppilaskohtainen suodatusmahdollisuus on Tehtäväkokonaisuudet-näkymässä, josta löydät kaikki Anna tehtäviä -toiminnon tehtäväpalautukset. Huomaathan, että kyseisessä näkymässä voit kommentoida ja korjata oppilaan vastauksia pikapainikkeilla sekä valita arviointityypin. Lisätietoja Opiq-ohjeesta.
Mistä näen, mitä lisenssejä oppilaalla on voimassa?
V: Mene kurssin asetuksiin, jossa oppilaslista on näkyvillä, ja vie hiiren kursori vihreän väkäsen kohdalle oppilaan nimen perässä. Tällöin avautuu laatikko, jossa näkyvät kaikki oppilaalla voimassa olevat lisenssit. Myös koulun virkailija voi hakea oppilasta käyttäjät-toiminnolla, tarkastella sekä tarvittaessa poistaa lisenssejä.