Maantiede – Tellus

Tellus on kattava, havainnollinen ja aina ajantasainen lukion maantieteen oppimateriaalisarja. Tellus ohjaa perehtymään maapalloomme ja sen ilmiöihin maantieteellistä maailmankuvaa avartaen.

e-Opin digikirjoissa selkeästi jäsennelty ja havainnollisesti esitetty teoria nivoutuu luontevasti yhteen reaaliaikaisen aineiston, mielenkiintoisten esimerkkitapausten ja monipuolisten tehtävien kanssa. Oppimateriaaleihin sisältyy laaja tehtävistö. Maantieteellisen ajattelun kehittymistä tukevat tehtäväkokonaisuudet on jaoteltu ylioppilaskokeen rakenteen mukaisesti kolmeen kategoriaan.

Tellus-sarja sisältää runsaasti havainnollista geomediaa: interaktiivista materiaalia, karttoja ja monipuolista ajassa elävää sisältöä. Oppikirjat ohjaavat luontevasti käyttämään geomediataitoja niin paikallisen kuin globaalin tiedon hankinnassa ja soveltamisessa. Jatkuvasti päivittyvien aineistojen kautta materiaalit elävät tiiviisti ajassa ja kannustavat opiskelijoita ottamaan kantaa lähiympäristössä ja muualla maailmassa tapahtuviin muutoksiin. 

Sarjan kirjoihin sisältyy kattavat opettajanmateriaalit. Opettajain aineistoon kuuluu mm. Abitti-kokeita ja tehtävien mallivastauksia. Opettaja voi pitää testejä kätevän tehtävätyökalun avulla ja valita siihen joko valmiita tai omia tehtäviä.

Tellus-sarja on saatavilla myös englanninkielisenä. Lukion maantieteen ja muiden luonnontieteiden opetus suomalaisen OPS:n mukaisesti onnistuu niin suomeksi kuin englanniksi e-Opin oppimateriaaleilla.

Oppikirjailijat

Tellus-sarjan takana on osaava ja innovatiivinen joukko kokeneita maantieteen opettajia, pitkän linjan oppikirjailijoita ja tutkijoita, joista mainittakoon professori Jussi Jauhiainen. Tekijäryhmä täydentyi juuri uudenlaisten maantieteellisten esitystapojen asiantuntijalla Juha-Pekka Salmisella.

Sarjan etäesittely

Jos haluat yksin tai kollegojesi kanssa etäesittelyn mm. kirjan sisältämistä toiminnallisuuksista ja tehtävistä, voit varata etäyhteydellä tapahtuvan esittelyn sinulle sopivana ajankohtana.

Katso webinaaritallenne

Lisenssit kaikkiin käyttötarpeisiin

e-Opin digikirjat ovat saatavilla tarpeisiisi sopivalla lisenssillä.

Käyttötapa Tuotetyyppi Tuotetyypin kuvaus
Opetusryhmien oppimateriaaliksi Digikirjatilaus Se perinteisin tapa. Kirjoja ja kirjasarjoja voit hankkia oppimateriaaleiksi opetusryhmille oppilas/lukuvuosikohtaisilla lisensseillä joko suoraan e‑Opilta tai välityskanavien kautta.
Opettajan lisämateriaaliksi, havainnollistamiseen (muun oppimateriaalin rinnalla) Opiq+ opettaja Opiq+ opettaja -tilauksella saat kirjat pelkästään opettajan käyttöön ilman oppilaslisenssejä. Opiq+ opettaja -tilaus sisältää kerralla kaikki e‑Opin digikirjat lisämateriaalikäyttöön vain 99 € +alv / lukuvuosi.
Itsenäiseen opiskeluun, kertaamiseen, yo-kokeisiin valmistautumiseen… Opiq+ koti Opiq+ koti -tilauksella saat kirjamme yksittäisten oppijoiden omaan käyttöön. Opiq+ koti sisältää kerralla kaikki e‑Opin digikirjat vain 33 € / lukuvuosi.

Tutustu näytelukuihin

Huomaathan, että näyteluvut sisältävät vain teorian yhteydessä olevia pieniä testejä. Muut tehtävät sijaitsevat opettajan tehtäväkokoelmassa, jotka opettaja näkee kirjauduttuaan alustalle opettajan tunnuksilla. Tilaa tunnukset oheisesta linkistä, niin avaamme sinulle oppimateriaalit.

Kirjasarjan kirjat

Tellus 1: Maailma muutoksessa (LOPS2021) *

Tellus 2: Sininen planeetta (LOPS2021)

Tellus 3: Yhteinen maailma (LOPS2021)

Tellus 4: Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (LOPS2021)

Globe 1: The Changing Planet (LOPS2021) *

Globe 2: The Blue Planet (LOPS2021)

Globe 3: Our Common Planet

  • OPS 2021
  • Hinta: 19,90 € (+ alv)
  • ISBN: 978-952-7535-05-9

Kirjailijat

Jussi Jauhiainen

Jussi on maantieteen professori Turun yliopistossa. Hän opettaa ja tutkii alueiden, kaupunkien ja innovaatioden kehitykseen liittyviä aihepiirejä sekä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten muuttoliikettä. Hän on asunut yli 10 maassa ja vieraillut yli 70 valtiossa, joten matkailu työn ohessa tai muuten vaan kiinnostaa. Hän on julkaissut useita maantieteen koulu- ja yliopisto-oppikirjoja Suomessa ja Virossa ja reilut 200 tieteellistä julkaisua.

Juha-Pekka Salminen

Juha-Pekka opettaa Tampereella Hatanpään koulussa maantietoa ja biologiaa e-Opin kirjasarjoilla. Hän on kiinnostunut VR/AR-tekniikan tuonnista maantiedon opetukseen ja kehittänyt niihin perustuvaa materiaalia kirjoihimme. Hän on käyttänyt opetuksessaan useita vuosia erilaisia VR-laitteita (virtuaalitodellisuus). Juha-Pekka harrastaa mm. drone- ja 360-kuvausta, mikä näkyy hänen kädenjälkenään oppikirjoissa. Hänen mielestä parasta on kirjojen muokattavuus sekä aineistojen lisääminen omaan kirjaan. Padlet-seinät, Thinglink-kuvat, H5P-aineistot sekä omat videot on helppo upottaa kirjaan. Uusien ajankohtaisten aiheiden käsittely helpottuu myös, kun kirjaan voi suoraan siirtää reaaliaikaista tietoa.

Simo Tolvanen

Simo on lukion biologian ja maantieteen lehtori. Hän on on tehnyt ja käyttänyt sähköisiä oppimateriaaleja vuodesta 2002 alkaen sekä toiminut maantieteen paikkatieto-opetuksen kehittäjänä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän on vieraillut yli 50 valtiossa ja valokuvannut matkoillaan kymmenien tuhansien kuvien kokoelman, jota on hyödynnetty laajasti myös Tellus-sarjan kuvituksessa.

Simo Veistola

Simo on pitkäaikainen oppikirjailija, joka on ollut mukana kirjoittamassa yli 80 teosta biologian ja maantieteen opetukseen vuosina 2000–2010. Simo on Forssan yhteislyseon rehtori, biologian ja maantieteen opettaja ja e-Opin toimitusjohtaja. Simon mukaan kouluihin tarvitaan nykyaikaisia ja vuorovaikutteisia oppimateriaaleja. Oppikirjailijan työssä häntä motivoi mahdollisuus kehittää opettamisen ja oppimisen mahdollisuuksia.

Juha Paakkola

Juha toimii maantieteen lehtorina Porin suomalaisessa yhteislyseossa, yhdessä Suomen suurimmista lukioista. Juhan motto on ”Käy jossain, opit varmasti jotain.”