Vinkki eliökokoelman laadintaan

Onko sinulla opettajana hankala motivoida yläkouluikäisiä yleensä kesäaikana toteutettavan eliökokoelman laadintaan?

Tässä sinulle oppilaita innostava idea ja toteutustapa, jonka avulla oppilas voi laatia jahtikokoelmansa vaikkapa vain älypuhelintaan käyttäen. Lopputuloksena on huikea ja taatusti erilainen eliökokoelma, jonka voi toteuttaa pilke silmäkulmassa lajeja jahdaten siellä, missä diginä nyt kesällä sattuukaan liikkumaan! Jahdin ei tarvitse päättyä yhteen kesään, vaan harrastusta voi kerran siihen ryhdyttyään jatkaa kesän jälkeenkin.

Google Earth avuksi

Google Earth on maksuton sovellus, joka toimii kännykän lisäksi myös verkkoselaimessa. Sen avulla oppilas voi luoda lajijahti-projektin ja muokkailla sitä aina siihen lisättävän kohteen sattuessa kohdalle. Kun projekti on valmis, voi hän jakaa sen valitsemalle yleisölle kuten opettajalleen.

Google Earthin käyttö on varsin helppoa, sovelluksen oma ohjeistus löytyy täältä. Katso alta myös oppilaan toteuttama tutoriaali, jonka voit näyttää lajijahtaajia motivoidaksesi!

Kuinka ohjeistan oppilaan?

Esimerkki: Oppilaan laatima lajijahti 2021-2022

Voit antaa oppilaille haluamasi ohjeet, tai käyttää näitä:

Lajijahti

  • Luo Google Earthissa uusi projekti, lisää oma nimesi sen otsikkoon.
  • Uusien paikkamerkitsemien avulla voi lisätä projektiisi kesän aikana bongaamiasi lajeja: ne voivat olla luonnonvaraisia kasveja, sieniä tai eläimiä, suositusmäärä vähintään 20 havaintoa.
  • Käytä omia kuvia aina kun voit. Eläinten kohdalla on sallittua käyttää internetin kuvia, mutta muista silloin merkitä kuvan lähde = internetosoite.
  • Lisää kuvan alle otsikkoon lajin nimi ja tieteellinen nimi, kirjoita kuvauslaatikkoon havaintopaikka (esim. tuore kangasmetsä) ja havaintopäivä.
  • Palauta valmiin lajijahdin linkki opettajallesi hänen ilmoittamaan määräaikaan mennessä, muista antaa hänelle oikeudet sen katseluun!
  • Käytä apuna oppilaan laatimaa tutorialvideota ja kurkkaa ideoita täältä: Oppilaan laatima lajijahti 2021-2022

Lisää opevinkkejä? Tervetuloa facebook-ryhmäämme ”e-Opin opevinkit”! Ryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisuuden mahdollisuuksista opetuksessa.