Uusi eOpo on monipuolinen ja ajankohtainen tietopankki

Oppilaanohjauksessa asiat muuttuvat nopeasti ja päivityksiä on tehtävä vähintään vuosittain. e-Opin uudella Opiq-alustalla toimivat eOpo-kirjat päivittyvät myös käyttäjille reaaliajassa.

– Uuteen kirjaan on tehty valtavasti sisällöllisiä päivityksiä, sillä oppivelvollisuuslaki on muuttunut, lukion opetussuunnitelma menee uusiksi ja toisen asteen opetukseen tulee kokonaisvaltaisesti paljon uudistuksia, kertoo oppikirjailija Eija Rantakangas.

Opona Kaarinassa työskentelevä Rantakangas arvostaa uudessa e-Opin oppimisalustassa erityisesti nopeaa päivitettävyyttä.

– Toisen asteen opetus on ollut myllerryksessä jo monta vuotta peräkkäin. Ilman sähköisen kirjan nopeaa päivitettävyyttä kirjoista opetettaisiin vanhaa tietoa.

Toisen asteen opetus on ollut myllerryksessä jo monta vuotta peräkkäin. Ilman sähköisen kirjan nopeaa päivitettävyyttä kirjoista opetettaisiin vanhaa tietoa.

– Sähköinen kirja tarjoaa paljon myös vinkkejä tiedon lähteille. Koska linkitkin vanhenevat nopeasti, myös niiden päivittäminen on haaste. Uudella alustalla kaikkien käyttäjien kirjat päivittyvät, jos jokin muuttuu.

Uudistuneessa eOpo-kirjassa suurin muutos on se, että sisältö on jaettu kahteen kirjaan. Ensimmäinen osa rakentuu 7-8 -lk:n opetussuunnitelman mukaan ja toinen osa 9.-lk:n opetussuunnitelman mukaisesti keskittyen mm. ammattialoihin, ammatinvalintaan ja jatko-opintoihin. Nämä kaksi kirjaa myydään kuitenkin yhtenä pakettina, joten aiheita voi valita opetuskäyttöön molemmista teoksista koulun tarpeiden mukaan.

Kirja mahdollistaa oppilaiden eriyttämisen sekä monipuoliset ja vaihtelevat tuntisisällöt. 

– Kirjat palvelevat oppilaita nyt paljon yksilöllisemmin. Esimerkiksi tehtävissä voin suunnata oikeanlaisia tehtäviä oppilaan kiinnostuksen ja taitojen mukaan. Koko luokan ei tarvitse tehdä samoja tehtäviä tai lukea kaikkia sellaisia asioita, jotka eivät kiinnosta.

– Oppilaiden mielenkiinto pysyy paremmin yllä, kun tehtävät ovat monipuolisia ja erityyppisiä.

Uusia hyödyllisiä sisältöjä ja toimintoja

e-Opin uuden sähköisen oppimisalustan yksi loistavista ominaisuuksista on tekoälytoiminto, joka etsii samankaltaista sisältöä muista e-Opin oppikirjoista. Esimerkiksi tiettyjä ammatteja koskevaa sisältöä löytyy toisista digikirjoista kuten kemiasta ja biologiasta. Uusi alusta lisää tiedon määrää ja lähteitä rutkasti.

– Kaiken kaikkiaan sähköinen kirja elää koko ajan nykyajassa. Uuteen kirjaan kirjoitin sellaisista asioista kuin etäopiskelu, etäkesätyö, etäTET-viikko ja etäkokeet. Reilu vuosi sitten tällaisia käsitteitä ei edes ollut.

Etäopiskeluun liittyen Rantakangas ei malta olla kehumatta, miten hyvin e-Opin oppikirja toimii myös silloin, kun opettaja ja oppilaat eivät ole samassa tilassa.

– Jos oppilas tai opo on sairaana, ovat kaikki kuitenkin hyvin perillä siitä, mitä pitää tehdä. Opettaja voi opastaa sijaista helposti ja kotona olevan oppilaan saa reaaliajassa neuvottua.

– Opettaja on koko ajan kartalla siitä, mitä oppilaat tekevät, ovat tehneet tai jättäneet tekemättä. Opettaminen onnistuu myös etänä, kun kaikki tieto löytyy samasta paikasta.

Tutustu uudistuneeseen eOpo-kirjaan.
http://e-oppi.fi/sarja/opo/

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen